Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 13. október, 2019 | Meniny má Koloman
Nájdete nás na webe

Prešovčanom po prvýkrát navarili jedlo chudobných

Tohtoročné Dni mesta priniesli novinku. Po prvýkrát sa tu konala súťaž vo varení mačanky pod názvom Chute Šariša.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

Ochutnávalo sa z 27 rôznych mačaniek.

PREŠOV. Kto má rád chutnú, voňavú, hustú mačanku, ten si v stredu popoludní prišiel na prešovskom námestí na svoje.

Počas premiérového ročníka súťaže Chute Šariša tu tento rok po prvýkrát súťažili kuchári pri varení tejto dobroty.

Kuchári z celého východu

Varilo sa už počas dňa, popoludní sa na námestie priniesli čerstvo navarené pochúťky. Varili skúsení i menej skúsení. Hlavným organizátorom bol Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

Tí si pozvali prešovské školy, s ktorými spolupracujú - Stredná odborná škola obchodu a služieb SDH, Hotelová akadémia a Súkromná stredná odborná škola pod Kalváriou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Navariť do Prešova však prišli z celého východu – z Košíc, Sabinova, Michaloviec, Vranova nad Topľou, Bardejova. Porota vyberala z celkovo 27 rôzne navarených mačaniek.

„Myslíme si, že na prvý ročník to bolo celkom zaujímavé, aj keď z prešovských reštaurácií sme mali veľmi slabú odozvu. No bolo z čoho ochutnávať. Boli mačanky, ktoré aj vyzerali ako mačanka, ale aj také, čo tak nevyzerali,“ skonštatoval Ivan Kopčák, predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

Podstatné tri aspekty

Výkony hodnotili desiati porotcovia. Na čo sa zamerali?

„Hodnotí sa chuť, vôňa a hustota mačanky. Každý kraj má inú. Na Šariši sa robí mačanka a potom je to kišeľ, niektorí dávajú juchu, iní kapustu, sú rôzne druhy,“ zhodnotil.

Najviac boli chyby v tom, že niekde chýbala základná ingrediencia – huby – a použili sa len bujóny.

Mačanka – jedlo chudobných

Ivan Kopčák prezradil, že v jeho mačanke nikdy nemôžu chýbať huby. Sušené, ktoré sa postarajú o chuť i farbu, a v sezóne aj čerstvé.

„Musí to byť presný postup, nedá sa hocijako, hneď je vidno, ak niekto urobí len zátrepku, zaleje, zahustí a nakoniec nie je ťahacia tak, ako má správne byť.“

Práve na jej konzistenciu, ktorá má byť naťahovacia, sa kladie veľký dôraz. Tiež je pre mačanku príznačný ešte jeden fakt.

„Je to jedlo chudobných a tam malo byť najlacnejšie jedlo. Základ je kapusta, huby. Dnes niekto podbíja smotanou, ale to nebolo tak typické, najlacnejšie to bolo s juchou,“ vysvetlil Kopčák.

Za svoje kulinárske umenie si prvé miesto nakoniec odniesol Peter Jaroš z Vranova nad Topľou, druhý bol Erik Engeľ z Prešova a tretí Šimon Drahňovský. A ako sme sa dozvedeli, v tejto tradícii by chceli pokračovať aj do budúcnosti.

Podujatie Chute Šariša tak možno už o rok prinesie ďalšiu z dobrôt miestnej kuchyne.

Foto k článku: Mária Pihuličová

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  2. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  5. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  6. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  7. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  8. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave
  9. Vo Veľkom Grobe športujú aj hasiči
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia
  1. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  2. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  3. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  4. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  5. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  6. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  7. Na Považí budete môcť surfovať po internete 2-krát rýchlejšie
  8. Novodobá optická sieť zavíta aj do obcí v okolí Banskej Bystrice
  9. Slováci jedia vajcia pomerne často, najradšej v praženici
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 23 414
  2. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 21 842
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 14 820
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 525
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 9 769
  6. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 431
  7. Kedy patrí dieťaťu do rúk mobil? Základom je, aby mu neublížil 7 322
  8. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 020
  9. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 6 965
  10. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 6 747

Neprehliadnite tiež

Kinlovič sa dohodol s prokurátorom. Za vraždu Pasjaču asi sedieť nebude

Šéfa albánskej mafie v Košiciach zavraždili vo februári 2000 na Sídlisku Ťahanovce.

Zadržaný Peter Kinlovič.
Dažďovú vodu, ktorá zateká do podchodu, zbierajú žľaby a potrubím odvádzajú do odtokov umývadiel v prevádzkach.
Poslanci schválili uznesenie, ktorým odporučili primátorke ukončiť zmluvu o poskytovaní PR služieb.

Hlavné správy zo Sme.sk

Bašternák sa nakoniec môže trestu vyhnúť, lebo správkyňa nekoná

Podnikateľ blízky Smeru previedol majetok, aby mu ho štát nevzal. Zatiaľ mu to vychádza.

Bonaparte.
Dobré ráno

Dobré ráno: Odysea za funkčným Ústavným súdom je za nami. Čo teraz?

Na súde je viac ako tisíc nevybavených prípadov.

Podcast Dobré Ráno
STĹPČEK JAKUBA FILA

Čí človek je správkyňa v Bašternákovom konkurze?

Cieľom trestu bolo z Bašternáka vyžmýkať všetky nelegálne eurá.

Jakub Filo.
Ľudia sledujú dym stúpajúci po ostreľovaní tureckou armádou.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop