Korzár logo Korzár Prešov

Prešovčanom po prvýkrát navarili jedlo chudobných

Tohtoročné Dni mesta priniesli novinku. Po prvýkrát sa tu konala súťaž vo varení mačanky pod názvom Chute Šariša.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

Ochutnávalo sa z 27 rôznych mačaniek.

PREŠOV. Kto má rád chutnú, voňavú, hustú mačanku, ten si v stredu popoludní prišiel na prešovskom námestí na svoje.

Počas premiérového ročníka súťaže Chute Šariša tu tento rok po prvýkrát súťažili kuchári pri varení tejto dobroty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kuchári z celého východu

Varilo sa už počas dňa, popoludní sa na námestie priniesli čerstvo navarené pochúťky. Varili skúsení i menej skúsení. Hlavným organizátorom bol Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

Tí si pozvali prešovské školy, s ktorými spolupracujú - Stredná odborná škola obchodu a služieb SDH, Hotelová akadémia a Súkromná stredná odborná škola pod Kalváriou.

SkryťVypnúť reklamu

Navariť do Prešova však prišli z celého východu – z Košíc, Sabinova, Michaloviec, Vranova nad Topľou, Bardejova. Porota vyberala z celkovo 27 rôzne navarených mačaniek.

„Myslíme si, že na prvý ročník to bolo celkom zaujímavé, aj keď z prešovských reštaurácií sme mali veľmi slabú odozvu. No bolo z čoho ochutnávať. Boli mačanky, ktoré aj vyzerali ako mačanka, ale aj také, čo tak nevyzerali,“ skonštatoval Ivan Kopčák, predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

Podstatné tri aspekty

Výkony hodnotili desiati porotcovia. Na čo sa zamerali?

„Hodnotí sa chuť, vôňa a hustota mačanky. Každý kraj má inú. Na Šariši sa robí mačanka a potom je to kišeľ, niektorí dávajú juchu, iní kapustu, sú rôzne druhy,“ zhodnotil.

Najviac boli chyby v tom, že niekde chýbala základná ingrediencia – huby – a použili sa len bujóny.

SkryťVypnúť reklamu

Mačanka – jedlo chudobných

Ivan Kopčák prezradil, že v jeho mačanke nikdy nemôžu chýbať huby. Sušené, ktoré sa postarajú o chuť i farbu, a v sezóne aj čerstvé.

„Musí to byť presný postup, nedá sa hocijako, hneď je vidno, ak niekto urobí len zátrepku, zaleje, zahustí a nakoniec nie je ťahacia tak, ako má správne byť.“

Práve na jej konzistenciu, ktorá má byť naťahovacia, sa kladie veľký dôraz. Tiež je pre mačanku príznačný ešte jeden fakt.

„Je to jedlo chudobných a tam malo byť najlacnejšie jedlo. Základ je kapusta, huby. Dnes niekto podbíja smotanou, ale to nebolo tak typické, najlacnejšie to bolo s juchou,“ vysvetlil Kopčák.

Za svoje kulinárske umenie si prvé miesto nakoniec odniesol Peter Jaroš z Vranova nad Topľou, druhý bol Erik Engeľ z Prešova a tretí Šimon Drahňovský. A ako sme sa dozvedeli, v tejto tradícii by chceli pokračovať aj do budúcnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Podujatie Chute Šariša tak možno už o rok prinesie ďalšiu z dobrôt miestnej kuchyne.

Foto k článku: Mária Pihuličová

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 85 276
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 554
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 294
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 456
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 363
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 222
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 431
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Rudolfa Vallová: Prečo nám dnešok pripomína čas II. svetovej vojny?
  4. Vladimír Bojničan: Prečo je “Desatoro” morálne neakceptovateľné v dnešnej modernej spoločnosti
  5. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  6. Ján Škerko: Prečo vláda nezvládla slintačku a krívačku? Lebo sama je ňou postihnutá
  7. Teodor Dlužanský: Vážení zamestnanci okrem verejného sektora – štát ďakuje!
  8. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 726
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 589
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 39 421
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 136
  5. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 15 674
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 485
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 978
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 873
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Rudolfa Vallová: Prečo nám dnešok pripomína čas II. svetovej vojny?
  4. Vladimír Bojničan: Prečo je “Desatoro” morálne neakceptovateľné v dnešnej modernej spoločnosti
  5. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  6. Ján Škerko: Prečo vláda nezvládla slintačku a krívačku? Lebo sama je ňou postihnutá
  7. Teodor Dlužanský: Vážení zamestnanci okrem verejného sektora – štát ďakuje!
  8. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 726
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 589
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 39 421
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 136
  5. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 15 674
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 485
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 978
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 873
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu