Ochutnávalo sa z 27 rôznych mačaniek.
PREŠOV. Kto má rád chutnú, voňavú, hustú mačanku, ten si v stredu popoludní prišiel na prešovskom námestí na svoje.
Počas premiérového ročníka súťaže Chute Šariša tu tento rok po prvýkrát súťažili kuchári pri varení tejto dobroty.
Kuchári z celého východu
Varilo sa už počas dňa, popoludní sa na námestie priniesli čerstvo navarené pochúťky. Varili skúsení i menej skúsení. Hlavným organizátorom bol Prešovský klub kuchárov a cukrárov.
Tí si pozvali prešovské školy, s ktorými spolupracujú - Stredná odborná škola obchodu a služieb SDH, Hotelová akadémia a Súkromná stredná odborná škola pod Kalváriou.
Navariť do Prešova však prišli z celého východu – z Košíc, Sabinova, Michaloviec, Vranova nad Topľou, Bardejova. Porota vyberala z celkovo 27 rôzne navarených mačaniek.
„Myslíme si, že na prvý ročník to bolo celkom zaujímavé, aj keď z prešovských reštaurácií sme mali veľmi slabú odozvu. No bolo z čoho ochutnávať. Boli mačanky, ktoré aj vyzerali ako mačanka, ale aj také, čo tak nevyzerali,“ skonštatoval Ivan Kopčák, predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.
Podstatné tri aspekty
Výkony hodnotili desiati porotcovia. Na čo sa zamerali?
„Hodnotí sa chuť, vôňa a hustota mačanky. Každý kraj má inú. Na Šariši sa robí mačanka a potom je to kišeľ, niektorí dávajú juchu, iní kapustu, sú rôzne druhy,“ zhodnotil.
Najviac boli chyby v tom, že niekde chýbala základná ingrediencia – huby – a použili sa len bujóny.
Mačanka – jedlo chudobných
Ivan Kopčák prezradil, že v jeho mačanke nikdy nemôžu chýbať huby. Sušené, ktoré sa postarajú o chuť i farbu, a v sezóne aj čerstvé.
„Musí to byť presný postup, nedá sa hocijako, hneď je vidno, ak niekto urobí len zátrepku, zaleje, zahustí a nakoniec nie je ťahacia tak, ako má správne byť.“
Práve na jej konzistenciu, ktorá má byť naťahovacia, sa kladie veľký dôraz. Tiež je pre mačanku príznačný ešte jeden fakt.
„Je to jedlo chudobných a tam malo byť najlacnejšie jedlo. Základ je kapusta, huby. Dnes niekto podbíja smotanou, ale to nebolo tak typické, najlacnejšie to bolo s juchou,“ vysvetlil Kopčák.
Za svoje kulinárske umenie si prvé miesto nakoniec odniesol Peter Jaroš z Vranova nad Topľou, druhý bol Erik Engeľ z Prešova a tretí Šimon Drahňovský. A ako sme sa dozvedeli, v tejto tradícii by chceli pokračovať aj do budúcnosti.
Podujatie Chute Šariša tak možno už o rok prinesie ďalšiu z dobrôt miestnej kuchyne.
Foto k článku: Mária Pihuličová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári