Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 20. september, 2017 | Meniny má Ľuboslav(a)

Prešovčanom po prvýkrát navarili jedlo chudobných

Tohtoročné Dni mesta priniesli novinku. Po prvýkrát sa tu konala súťaž vo varení mačanky pod názvom Chute Šariša.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

Ochutnávalo sa z 27 rôznych mačaniek.

PREŠOV. Kto má rád chutnú, voňavú, hustú mačanku, ten si v stredu popoludní prišiel na prešovskom námestí na svoje.

Počas premiérového ročníka súťaže Chute Šariša tu tento rok po prvýkrát súťažili kuchári pri varení tejto dobroty.

Kuchári z celého východu

Varilo sa už počas dňa, popoludní sa na námestie priniesli čerstvo navarené pochúťky. Varili skúsení i menej skúsení. Hlavným organizátorom bol Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

Tí si pozvali prešovské školy, s ktorými spolupracujú - Stredná odborná škola obchodu a služieb SDH, Hotelová akadémia a Súkromná stredná odborná škola pod Kalváriou.

Navariť do Prešova však prišli z celého východu – z Košíc, Sabinova, Michaloviec, Vranova nad Topľou, Bardejova. Porota vyberala z celkovo 27 rôzne navarených mačaniek.

„Myslíme si, že na prvý ročník to bolo celkom zaujímavé, aj keď z prešovských reštaurácií sme mali veľmi slabú odozvu. No bolo z čoho ochutnávať. Boli mačanky, ktoré aj vyzerali ako mačanka, ale aj také, čo tak nevyzerali,“ skonštatoval Ivan Kopčák, predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

Podstatné tri aspekty

Výkony hodnotili desiati porotcovia. Na čo sa zamerali?

„Hodnotí sa chuť, vôňa a hustota mačanky. Každý kraj má inú. Na Šariši sa robí mačanka a potom je to kišeľ, niektorí dávajú juchu, iní kapustu, sú rôzne druhy,“ zhodnotil.

Najviac boli chyby v tom, že niekde chýbala základná ingrediencia – huby – a použili sa len bujóny.

Mačanka – jedlo chudobných

Ivan Kopčák prezradil, že v jeho mačanke nikdy nemôžu chýbať huby. Sušené, ktoré sa postarajú o chuť i farbu, a v sezóne aj čerstvé.

„Musí to byť presný postup, nedá sa hocijako, hneď je vidno, ak niekto urobí len zátrepku, zaleje, zahustí a nakoniec nie je ťahacia tak, ako má správne byť.“

Práve na jej konzistenciu, ktorá má byť naťahovacia, sa kladie veľký dôraz. Tiež je pre mačanku príznačný ešte jeden fakt.

„Je to jedlo chudobných a tam malo byť najlacnejšie jedlo. Základ je kapusta, huby. Dnes niekto podbíja smotanou, ale to nebolo tak typické, najlacnejšie to bolo s juchou,“ vysvetlil Kopčák.

Za svoje kulinárske umenie si prvé miesto nakoniec odniesol Peter Jaroš z Vranova nad Topľou, druhý bol Erik Engeľ z Prešova a tretí Šimon Drahňovský. A ako sme sa dozvedeli, v tejto tradícii by chceli pokračovať aj do budúcnosti.

Podujatie Chute Šariša tak možno už o rok prinesie ďalšiu z dobrôt miestnej kuchyne.

Foto k článku: Mária Pihuličová

Neprehliadnite tiež

Ako sa dá urobiť zo záhradky stavebný pozemok

Zistili sme presný návod od mestských architektov.

Záhradkári nemajú vodu, niekde ani pozemky

Na stavbu na cudzom pozemku stavebné povolenie nedostanete.

Minúta po minúte: Príroda opäť vyčíňa, Mexiko zasiahlo ďalšie zemetrasenie

Tisíce ľudí utekali ulicami, aby ich nezasiahli padajúce budovy.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

KOMENTÁRE

Zosmiešnil Trump seba či rovno Ameriku?

Lídri Činy, Ruska a Nemecka si Trumpovu reč v OSN neprišli ani vypočuť.

BLOG CAFÉ EURÓPA

Café Európa: Ako dobehnúť západné platy v EÚ?

Môže sa sociálna úroveň medzi východom a západom priblížiť?

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  3. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  6. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  7. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  10. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 306
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 4 730
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 994
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 614
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 767
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 578
  7. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 556
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 217
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 214
  10. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 142

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop