Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 21. január, 2020 | Meniny má Vincent

Prešovčanom po prvýkrát navarili jedlo chudobných

Tohtoročné Dni mesta priniesli novinku. Po prvýkrát sa tu konala súťaž vo varení mačanky pod názvom Chute Šariša.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

Ochutnávalo sa z 27 rôznych mačaniek.

PREŠOV. Kto má rád chutnú, voňavú, hustú mačanku, ten si v stredu popoludní prišiel na prešovskom námestí na svoje.

Počas premiérového ročníka súťaže Chute Šariša tu tento rok po prvýkrát súťažili kuchári pri varení tejto dobroty.

Kuchári z celého východu

Varilo sa už počas dňa, popoludní sa na námestie priniesli čerstvo navarené pochúťky. Varili skúsení i menej skúsení. Hlavným organizátorom bol Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

Tí si pozvali prešovské školy, s ktorými spolupracujú - Stredná odborná škola obchodu a služieb SDH, Hotelová akadémia a Súkromná stredná odborná škola pod Kalváriou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Navariť do Prešova však prišli z celého východu – z Košíc, Sabinova, Michaloviec, Vranova nad Topľou, Bardejova. Porota vyberala z celkovo 27 rôzne navarených mačaniek.

„Myslíme si, že na prvý ročník to bolo celkom zaujímavé, aj keď z prešovských reštaurácií sme mali veľmi slabú odozvu. No bolo z čoho ochutnávať. Boli mačanky, ktoré aj vyzerali ako mačanka, ale aj také, čo tak nevyzerali,“ skonštatoval Ivan Kopčák, predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

Podstatné tri aspekty

Výkony hodnotili desiati porotcovia. Na čo sa zamerali?

„Hodnotí sa chuť, vôňa a hustota mačanky. Každý kraj má inú. Na Šariši sa robí mačanka a potom je to kišeľ, niektorí dávajú juchu, iní kapustu, sú rôzne druhy,“ zhodnotil.

Najviac boli chyby v tom, že niekde chýbala základná ingrediencia – huby – a použili sa len bujóny.

Mačanka – jedlo chudobných

Ivan Kopčák prezradil, že v jeho mačanke nikdy nemôžu chýbať huby. Sušené, ktoré sa postarajú o chuť i farbu, a v sezóne aj čerstvé.

„Musí to byť presný postup, nedá sa hocijako, hneď je vidno, ak niekto urobí len zátrepku, zaleje, zahustí a nakoniec nie je ťahacia tak, ako má správne byť.“

Práve na jej konzistenciu, ktorá má byť naťahovacia, sa kladie veľký dôraz. Tiež je pre mačanku príznačný ešte jeden fakt.

„Je to jedlo chudobných a tam malo byť najlacnejšie jedlo. Základ je kapusta, huby. Dnes niekto podbíja smotanou, ale to nebolo tak typické, najlacnejšie to bolo s juchou,“ vysvetlil Kopčák.

Za svoje kulinárske umenie si prvé miesto nakoniec odniesol Peter Jaroš z Vranova nad Topľou, druhý bol Erik Engeľ z Prešova a tretí Šimon Drahňovský. A ako sme sa dozvedeli, v tejto tradícii by chceli pokračovať aj do budúcnosti.

Podujatie Chute Šariša tak možno už o rok prinesie ďalšiu z dobrôt miestnej kuchyne.

Foto k článku: Mária Pihuličová

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  6. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  2. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  3. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  4. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  5. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  6. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  7. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  8. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  9. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  10. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 17 147
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 910
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 967
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 198
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 9 199
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 591
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 234
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 620
  9. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 591
  10. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 535

Neprehliadnite tiež

Redaktori portálu Aktuality.sk Marek Vagovič a Dag Daniš.
Zničená SOS hláska na diaľnici medzi Levočou a Spišským Štvrtkom.
Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová (KDH).

V prešovskej nemocnici sa strieľalo, nikto nebol zranený

Neznámy páchateľ vytiahol vzduchovú zbraň na pracovníka SBS.

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

Hlavné správy zo Sme.sk

Nemám úctu voči prezidentke, povedal v parlamente Danko

Matovič prišiel pred Danka s papierom, na ktorom bolo napísané: On je ožratý.

Igor Matovič prišiel pred Andreja Danka s papierom, na ktorom bolo napísané: On je ožratý.
CYNICKÁ OBLUDA

Mafiánska definícia nezávislosti

Ďalšia vec, ktorú sme sa na súde dozvedeli od Kočnera, bola sonda do jeho a Haščákovej mentality.

Igor Matovič.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop