Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 28. máj, 2017 |Meniny má Viliam

Prešovčanom po prvýkrát navarili jedlo chudobných

Tohtoročné Dni mesta priniesli novinku. Po prvýkrát sa tu konala súťaž vo varení mačanky pod názvom Chute Šariša.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

Ochutnávalo sa z 27 rôznych mačaniek.

PREŠOV. Kto má rád chutnú, voňavú, hustú mačanku, ten si v stredu popoludní prišiel na prešovskom námestí na svoje.

Počas premiérového ročníka súťaže Chute Šariša tu tento rok po prvýkrát súťažili kuchári pri varení tejto dobroty.

Kuchári z celého východu

Varilo sa už počas dňa, popoludní sa na námestie priniesli čerstvo navarené pochúťky. Varili skúsení i menej skúsení. Hlavným organizátorom bol Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

Tí si pozvali prešovské školy, s ktorými spolupracujú - Stredná odborná škola obchodu a služieb SDH, Hotelová akadémia a Súkromná stredná odborná škola pod Kalváriou.

Navariť do Prešova však prišli z celého východu – z Košíc, Sabinova, Michaloviec, Vranova nad Topľou, Bardejova. Porota vyberala z celkovo 27 rôzne navarených mačaniek.

„Myslíme si, že na prvý ročník to bolo celkom zaujímavé, aj keď z prešovských reštaurácií sme mali veľmi slabú odozvu. No bolo z čoho ochutnávať. Boli mačanky, ktoré aj vyzerali ako mačanka, ale aj také, čo tak nevyzerali,“ skonštatoval Ivan Kopčák, predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

Podstatné tri aspekty

Výkony hodnotili desiati porotcovia. Na čo sa zamerali?

„Hodnotí sa chuť, vôňa a hustota mačanky. Každý kraj má inú. Na Šariši sa robí mačanka a potom je to kišeľ, niektorí dávajú juchu, iní kapustu, sú rôzne druhy,“ zhodnotil.

Najviac boli chyby v tom, že niekde chýbala základná ingrediencia – huby – a použili sa len bujóny.

Mačanka – jedlo chudobných

Ivan Kopčák prezradil, že v jeho mačanke nikdy nemôžu chýbať huby. Sušené, ktoré sa postarajú o chuť i farbu, a v sezóne aj čerstvé.

„Musí to byť presný postup, nedá sa hocijako, hneď je vidno, ak niekto urobí len zátrepku, zaleje, zahustí a nakoniec nie je ťahacia tak, ako má správne byť.“

Práve na jej konzistenciu, ktorá má byť naťahovacia, sa kladie veľký dôraz. Tiež je pre mačanku príznačný ešte jeden fakt.

„Je to jedlo chudobných a tam malo byť najlacnejšie jedlo. Základ je kapusta, huby. Dnes niekto podbíja smotanou, ale to nebolo tak typické, najlacnejšie to bolo s juchou,“ vysvetlil Kopčák.

Za svoje kulinárske umenie si prvé miesto nakoniec odniesol Peter Jaroš z Vranova nad Topľou, druhý bol Erik Engeľ z Prešova a tretí Šimon Drahňovský. A ako sme sa dozvedeli, v tejto tradícii by chceli pokračovať aj do budúcnosti.

Podujatie Chute Šariša tak možno už o rok prinesie ďalšiu z dobrôt miestnej kuchyne.

Foto k článku: Mária Pihuličová

Neprehliadnite tiež

Zemplínska rodáčka Szidi Tobias jubiluje

Charizmatická herečka a speváčka na narodila v Kráľovskom Chlmci.

KOŠICKÝ VEČER

Mestské časti Košíc sú ľuďom bližšie. Len ich je trochu priveľa

Petruško: Nájsť optimálny pomer financovania sa zatiaľ nepodarilo.

PRÍLOHA POHODA

Prvý Slovák na Mount Evereste bol Košičan Jozef Psotka

Jeho smrť aj po tridsiatich troch rokoch vyvoláva otázky a smútok.

KOŠICKÝ VEČER

Hral do tanca aj tým, ktorí jeho blízkych poslali do koncentrákov

Pohnuté osudy úspešných umelcov ožívajú v diele Maličká slzička.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Krajcer: Najväčšiu podporu v koalícii má Rezník, zaujímavá je kandidatúra Ruttkaya

Exminister kultúry pre SME hovorí, že aj koaliční poslanci ho presviedčali, aby kandidoval.

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Hráčov NHL mohla odradiť zlá skúsenosť.

KVÍZ

Ako dobre poznáte pravidlá slušného správania?

Otestujte svoje vedomosti z etikety a protokolu.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 942
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 901
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 12 517
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 807
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 539
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 708
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 404
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 698
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 700
  10. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 3 688

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop