Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel
Nájdete nás na webe

Prešovčanom po prvýkrát navarili jedlo chudobných

Tohtoročné Dni mesta priniesli novinku. Po prvýkrát sa tu konala súťaž vo varení mačanky pod názvom Chute Šariša.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

Ochutnávalo sa z 27 rôznych mačaniek.

PREŠOV. Kto má rád chutnú, voňavú, hustú mačanku, ten si v stredu popoludní prišiel na prešovskom námestí na svoje.

Počas premiérového ročníka súťaže Chute Šariša tu tento rok po prvýkrát súťažili kuchári pri varení tejto dobroty.

Kuchári z celého východu

Varilo sa už počas dňa, popoludní sa na námestie priniesli čerstvo navarené pochúťky. Varili skúsení i menej skúsení. Hlavným organizátorom bol Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

Tí si pozvali prešovské školy, s ktorými spolupracujú - Stredná odborná škola obchodu a služieb SDH, Hotelová akadémia a Súkromná stredná odborná škola pod Kalváriou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Navariť do Prešova však prišli z celého východu – z Košíc, Sabinova, Michaloviec, Vranova nad Topľou, Bardejova. Porota vyberala z celkovo 27 rôzne navarených mačaniek.

„Myslíme si, že na prvý ročník to bolo celkom zaujímavé, aj keď z prešovských reštaurácií sme mali veľmi slabú odozvu. No bolo z čoho ochutnávať. Boli mačanky, ktoré aj vyzerali ako mačanka, ale aj také, čo tak nevyzerali,“ skonštatoval Ivan Kopčák, predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

Podstatné tri aspekty

Výkony hodnotili desiati porotcovia. Na čo sa zamerali?

„Hodnotí sa chuť, vôňa a hustota mačanky. Každý kraj má inú. Na Šariši sa robí mačanka a potom je to kišeľ, niektorí dávajú juchu, iní kapustu, sú rôzne druhy,“ zhodnotil.

Najviac boli chyby v tom, že niekde chýbala základná ingrediencia – huby – a použili sa len bujóny.

Mačanka – jedlo chudobných

Ivan Kopčák prezradil, že v jeho mačanke nikdy nemôžu chýbať huby. Sušené, ktoré sa postarajú o chuť i farbu, a v sezóne aj čerstvé.

„Musí to byť presný postup, nedá sa hocijako, hneď je vidno, ak niekto urobí len zátrepku, zaleje, zahustí a nakoniec nie je ťahacia tak, ako má správne byť.“

Práve na jej konzistenciu, ktorá má byť naťahovacia, sa kladie veľký dôraz. Tiež je pre mačanku príznačný ešte jeden fakt.

„Je to jedlo chudobných a tam malo byť najlacnejšie jedlo. Základ je kapusta, huby. Dnes niekto podbíja smotanou, ale to nebolo tak typické, najlacnejšie to bolo s juchou,“ vysvetlil Kopčák.

Za svoje kulinárske umenie si prvé miesto nakoniec odniesol Peter Jaroš z Vranova nad Topľou, druhý bol Erik Engeľ z Prešova a tretí Šimon Drahňovský. A ako sme sa dozvedeli, v tejto tradícii by chceli pokračovať aj do budúcnosti.

Podujatie Chute Šariša tak možno už o rok prinesie ďalšiu z dobrôt miestnej kuchyne.

Foto k článku: Mária Pihuličová

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 692
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 356
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 399
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 834
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 387
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 731
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 792
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248

Neprehliadnite tiež

Vrcholí nákupná horúčka. Do nemocníc pôjdu stovky postelí

Košická univerzitná dostane takmer tisíc nových lôžok.

Zomrela mama Zlatej brány Alica Takáčová

Vďaka nej sa aj z obyčajných detí stali hviezdy.

Sestry odhadujú vek lôžok v Košiciach aj na 30 či 35 rokov

Sú zhrdzavené, poškodené, nedajú sa polohovať.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop