Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 25. február, 2017 |Meniny má Frederik(a)

Peter Hudák sa vypracoval v Írsku, vrátil sa podnikať do Prešova

Začínal na bitúnku, vypracoval sa na zástupcu šéfkuchára v michelinskej reštaurácii.

Vo svojom živle. Vycibril sa v zahraničí, zakotvil v Prešove.(Zdroj: Mária Pihuličová)

PREŠOV. Petra Hudáka (34) z Prešova vždy bavilo varenie, ale len ako hobby. Absolvoval dopravné učilište, ale uživiť sa snažil fotografovaním. Napokon sa jeho osud zvrtol iným smerom. V roku 2004 odišiel za prácou do Írska.

„Dôvodom bola finančná situácia. Fotil som, ale očakávania boli väčšie. Rozhodol som sa, že si pôjdem na pár mesiacov zarobiť a spravím fotoštúdio,“ hovorí. Na zelenom ostrove ostal 12 rokov. Začiatky boli rozpačité.

„Mesiac som hľadal prácu. Pomohli mi Slováci, čo tam boli, našla sa robota na bitúnku. Zotrval som tam rok a pol. Nebolo to nič extra, ale vždy lepšie ako na Slovensku. Tam človek vtedy zarábal 7 eur na hodinu, ale je pravda, že náklady na živobytie, hlavne bývanie a služby, boli oveľa vyššie než u nás.“

Z bitúnku odišiel a niekoľko mesiacov robil na stavbe. Potom sa zamestnal vo fotoslužbe. „Bol som rád, že som mohol robiť to, čo ma bavilo. Po dva a pol roku ma prepustili, odôvodnili to príchodom krízy.“

Ponuka z Killamey

Po strate práce sa ocitol v sociálnom systéme, ktorý bol v Írsku štedrý. Štát vyplácal mesačne 816 eur.

„Osobne ma to ubíjalo, sedieť doma a nič nerobiť. Našiel som si robotu v Killarney ako pomocník pri rekonštrukcii malého penziónu,“ opisuje svoju vtedajšiu situáciu.

Robil tam aj záhradníka a údržbárske práce. Neskôr našiel inzerát, že istý Talian hľadá pomocníka do kuchyne. Vzal ho.

„Bol strašne tvrdý, ale veľa nás naučil. Všetko pripravoval z čerstvých surovín, žiadne polotovary, prášky a podobne. Bola to najdrahšia reštaurácia v meste, ale ľudia si ju pochvaľovali. On sa svojim desaťročným pôsobením vyšplhal na 5 michelinových hviezd. Toto bol jeho finiš, posledný rok, v roku 2014 oslávil sedemdesiatku a povedal, že je koniec. Odišiel naspäť do Talianska,“ spomína Peter Hudák, ktorý sa ako pomocník v kuchyni zdokonalil natoľko, že sa postupne vypracoval na dvojku po šéfkuchárovi.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Neprehliadnite tiež

Prešovskí futbalisti utrpeli debakel

Z Dunajskej Stredy si vezú domom prehru a päť gólov.

Brestovčania pochovali basu

Na lávke v strede obce sa rozlúčili s fašiangovým obdobím.

Vyšetrovateľ obvinil zo zločinu zabitia 55-ročnú Michalovčanku

Počas hádky pichla manžela kuchynským nožom do chrbta.

Fašiangy na Spiši nadväzovali na zvyky niekdajších cechov

Hlavne v Kežmarku a okolí sa spájali aj s alegorickými sprievodmi.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

TECH

Civilizáciu Aztékov zničila európska zbraň, nevedeli proti nej bojovať

Za kolapsom rozvinutej juhoamerickej civilizácie môže byť aj pandémia.

DOMOV

Inštruktor lyžovania: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja zdolal Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 696
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 328
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 271
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 7 015
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 046
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 899
  7. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 779
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 489
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 459
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 424

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop