Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš

Peter Hudák sa vypracoval v Írsku, vrátil sa podnikať do Prešova

Začínal na bitúnku, vypracoval sa na zástupcu šéfkuchára v michelinskej reštaurácii.

Vo svojom živle. Vycibril sa v zahraničí, zakotvil v Prešove.(Zdroj: Mária Pihuličová)

PREŠOV. Petra Hudáka (34) z Prešova vždy bavilo varenie, ale len ako hobby. Absolvoval dopravné učilište, ale uživiť sa snažil fotografovaním. Napokon sa jeho osud zvrtol iným smerom. V roku 2004 odišiel za prácou do Írska.

„Dôvodom bola finančná situácia. Fotil som, ale očakávania boli väčšie. Rozhodol som sa, že si pôjdem na pár mesiacov zarobiť a spravím fotoštúdio,“ hovorí. Na zelenom ostrove ostal 12 rokov. Začiatky boli rozpačité.

„Mesiac som hľadal prácu. Pomohli mi Slováci, čo tam boli, našla sa robota na bitúnku. Zotrval som tam rok a pol. Nebolo to nič extra, ale vždy lepšie ako na Slovensku. Tam človek vtedy zarábal 7 eur na hodinu, ale je pravda, že náklady na živobytie, hlavne bývanie a služby, boli oveľa vyššie než u nás.“

Z bitúnku odišiel a niekoľko mesiacov robil na stavbe. Potom sa zamestnal vo fotoslužbe. „Bol som rád, že som mohol robiť to, čo ma bavilo. Po dva a pol roku ma prepustili, odôvodnili to príchodom krízy.“

Ponuka z Killamey

Po strate práce sa ocitol v sociálnom systéme, ktorý bol v Írsku štedrý. Štát vyplácal mesačne 816 eur.

„Osobne ma to ubíjalo, sedieť doma a nič nerobiť. Našiel som si robotu v Killarney ako pomocník pri rekonštrukcii malého penziónu,“ opisuje svoju vtedajšiu situáciu.

Robil tam aj záhradníka a údržbárske práce. Neskôr našiel inzerát, že istý Talian hľadá pomocníka do kuchyne. Vzal ho.

„Bol strašne tvrdý, ale veľa nás naučil. Všetko pripravoval z čerstvých surovín, žiadne polotovary, prášky a podobne. Bola to najdrahšia reštaurácia v meste, ale ľudia si ju pochvaľovali. On sa svojim desaťročným pôsobením vyšplhal na 5 michelinových hviezd. Toto bol jeho finiš, posledný rok, v roku 2014 oslávil sedemdesiatku a povedal, že je koniec. Odišiel naspäť do Talianska,“ spomína Peter Hudák, ktorý sa ako pomocník v kuchyni zdokonalil natoľko, že sa postupne vypracoval na dvojku po šéfkuchárovi.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Neprehliadnite tiež

Arne Kroták je o krok bližšie k návratu do popradskej zostavy

Skúsený 45-ročný krídelník v tejto sezóne ešte neodohral ani jeden zápas.

V Tatrách sneží, horskí záchranári vystríhajú pred túrami

Turisti by mali počas víkendu zvážiť návštevu vysokohorského prostredia.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Politika, biznis, vplyv. O čo ide oligarchom v médiách

Odborník na komunikáciu a mediálne štúdiá Václav Štetka hovorí, že oligarchovia médiá skupujú výhradne kvôli svojim záujmom.

BANSKÁ BYSTRICA

V Banskej Bystrici otvorili najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku

Dopravná časť je v testovacej prevádzke.

KOMENTÁRE

Držme sa my len Ruska! Veď aj tam je Západ

Váhanie a spor v otázke MiG-ov naznačujú dvojtvárnosť Slovenska.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 12 872
  2. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 4 874
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 253
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 104
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 421
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 977
  7. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 956
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 911
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 362
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 184

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop