Piatok, 21. september, 2018
RETRONÁVRATY ALEBO NAŠLI SME V ARCHÍVE

Premeta 90 bola vynálezom Prešovčanov

Prešovské noviny priniesli pred 30 rokmi informácie aj o nových produktoch pekární.

Zo starých Prešovských novín. (Zdroj: Reprofoto: Anežka Salokyová)

Prešovské noviny priniesli pred 30 rokmi informácie aj o nových produktoch Východoslovenských pekární a cukrární.

Jediný výrobca zametacích strojov v krajinách RVHP

Ťažko by ste ihneď našli odpoveď na otázku, čo znamená slovo Premeta. Len zainteresovaní poznajú zákulisie jeho vzniku.

Vysvetliť si ho môžeme ako názov, zložený zo začiatočných písmen dvoch slov: prešovská méta.

Áno, symbolicky je v ňom zakódovaný vrchol úsilia ľudí vyvinúť a vyrobiť novú techniku.

Keď z komisie pre vedecko-technický a investičný rozvoj ČSSR vyšiel podnet, že je potrebné aj u nás vyrábať stroje na zametanie rovinných plôch v podnikoch, realizáciu myšlienky uchytili do rúk Prešovčania.

No ad for you

Piateho decembra 1984 uzatvorili dohodu o spolupráci na riešení vývoja a výroby zametacieho stroja ONV Prešov (koordinátor úlohy), Kovospracujúci podnik ONV Prešov (riešiteľ) a Krajská organizácia pre rozvoj techniky Košice (nositeľ úlohy).

„Výrobcami podobných zametacích strojov v Európe sú firmy z Holandska a NSR,“ hovorí výrobný námestník riaditeľa Kovospracujúceho podniku ONV v Prešove Ing. Ján Šima.

„Naša Premeta 90 stojí v súčasnosti 190 tisíc korún, v porovnaní so strojom Wayne je lacnejšia o jednu tretinu. Pritom hlavný ukazovateľ činnosti stroja – zametacia účinnosť – sa plne vyrovná spomenutým zahraničným výrobkom. Premeta je skonštruovaná z domácej súčiastkovej základne, okrem pohonnej jednotky – sériovo vyrábaného spaľovacieho motora Fiat 126 P z Poľska a hydromotora pojazdu z NDR. Postupne chceme aj tieto dve súčasti nahradiť z produkcie československých podnikov.“

No ad for you

Novinky z pekární

Ako nás informoval vedúci strediska Vs. pekární a cukrární v Prešove Ondrej Klimovský, pekári pripravili pre svojich zákazníkov niekoľko noviniek.

Minulý týždeň začali piecť ako prví v našom kraji slovenský poloražný chlieb (obsahuje 50% ražnej múky), v tomto týždni začnú s výrobou domáceho chleba (90% ražnej a 10% pšeničnej chlebovej múky), ktorý sa chuťovo priblíži v minulosti obľúbenému chlebu vyrážkovému.

Novinkou sú aj jemné slané tyčinky, ktoré oproti tradičným soletkám majú vyššiu nutričnú hodnotu.

Týmito novinkami pružne reagovali najmä na vysoký dopyt po čiernom chlebe.

Vzniká pešia zóna

Z podnetu Útvaru hlavného architekta okresu Prešov, vypísal 2. decembra 1986 odbor územného plánovania a stavebného poriadku VsKNV v Košiciach celoštátnu verejnú anonymnú urbanisticko-architektonickú súťaž pod názvom Pešia zóna – Prešov.

No ad for you

Keďže súťažné podmienky aj podklady si bolo treba prevziať do 31. januára a uzávierka je do 31. mája t.r., spýtali sme sa sekretárky súťaže Ing. arch. Kataríny Valovičovej z ÚHA, ako podujatie pokračuje.

– Boli sme veľmi milo prekvapení záujmom pracovníkov prešovského Stavprojektu, povedala nám. – Teší nás, že sa zaujímajú o riešenie tohto zložitého problému nášho okresného mesta. Jedným z poslaní je vypracovať katalóg riešení, aby iné mestá, až sa rozhodnú zriadiť pešiu zónu, mali návod.

Pionieri na bicykle

Vo štvrtok 2. apríla dá štartér pred viacúčelovou mestskou halou v Prešove povel na odštartovanie úvodného kola IV. ročníka pionierskej športovej ligy v cyklistike.

Tento ročník bude mať štyri kolá. Dĺžka okruhu je asi 400 m. Na chlapcov čaká 7 okruhov (na bicykloch malých – pionier, skladací bicykel) a 10 kôl (bicykle značky Favorit, Eska a pod.). Dievčatá budú súťažiť na 5 kôl.

Prihlásiť sa treba okamžite v ODPaM v Prešove.

Tento článok vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny č. 12/2017, v predaji od stredy 29. 3. do utorka 4. 4.

No ad for you