PREŠOV. Dvojnásobná vicemajsterka Slovenska - baristka Anka Ribovičová pôvodne vyštudovala personálny manažment.
Káva ju postupne nadchla, keď si jej priateľ otvoril v Prešove kaviareň Dublin Cafe.
Od začiatku vedeli, že uvariť dobrú kávu je umenie, ktoré sa nezaobíde bez odborných znalostí postupov, technológii i druhov káv.
Dopredu ich nehnala povinnosť, ale vášeň a chuť objavovať nepoznané.
Bude reprezentovať Slovensko
Anka s úsmevom spomína na časy vysokoškolského štúdia, keď popíjala obrovské latte s mliekom a o káve nevedela takmer nič.
Vtedy by ju ani nenapadlo, že raz bude o káve vedieť toľko, že sa v súťažiach dostane medzi najlepších na Slovensku.
„Občas som v kaviarni vypomáhala a snažila som sa prísť na to, prečo je v niektoré dni káva takej chuti, inokedy nejako zvláštne tečie. Vtedy sme spolupracovali so značkou Julius Meinl, kde videli, že sme zvedaví, chceme sa o káve a jej príprave naučiť čo najviac, tak nás pozývali na rôzne školenia. Tak sa to pomaly začalo, pribúdali znalosti a skúseností a teraz sa práve pripravujem na svetovú súťaž Cup Tasters v Budapešti, kde budem reprezentovať Slovensko,“ hovorí Anka Ribovičová.

Nevyhnutnosťou vycibrený čuch a chuť
Jej priateľ Tomáš Callo dodáva, že v tejto súťaži ide o ochutnávanie kávy pred publikom.
Anka dostala do vienka úžasné čuchové i chuťové schopnosti, ktoré sú v tejto disciplíne nevyhnutné.
„Každý súťažiaci dostane 24 káv rozdelených do trojíc a v každej trojici je jedna, ktorá k nej nepatrí. Chutí síce podobne, ale nie je to tá istá a vy musíte toho Čierneho Petra v každej trojici vylúčiť. Okamžite viete, či ste rozhodli správne, lebo na spodnej časti šálky si prečítate verdikt. Je to veľmi ťažká súťaž, musíte tú kávu sŕkať ako nedeľnú polievku,“ usmieva sa Anka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári