PREŠOV. Predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov Peter Krištof zostavil tím, ktorý reprezentoval SR na kuchárskej olympiáde Culinary Olympics v nemeckom Stuttgarte.

Skúsený šéfkuchár už má na svojom konte viaceré medaily z kuchárskych olympiád, tentoraz malo Slovensko premiérovo účasť v kategórii Community Cathering Teams.
V prešovsko-košickom tíme kapitána Krištofa boli kuchári Milan Poloha, Goran Marjanovič, Marek Madzik, Marián Pšak, manažér Marek Broda a asistenti Šimon Madzik a Slavomír Sabol.
Prezentovali sa navýsosť tradičnou slovenskou kuchyňou.
Tá v Nemecku zaujala, hoci taká bola podľa Petra Krišfova pre mnohých novinka.
Predali väčšinu zo 120 navarených porcií, na medailu to ale nestačilo, podelili si ich kulinárske mocnosti: 1. Dánsko, 2. Fínsko, 3. Švajčiarsko.
Nováčikovská daň
„Boli sme spolu na viacerých takýchto súťažiach, ale v iných kategóriách a chceli sme si odskúšať niečo také. Máme z toho dobré pocity. Reprezentovali sme Slovenskú republiku. Boli tam silnejšie štáty, podporované oveľa lepšie ako Slovensko. Stále je to o tom, keď idete prvý raz, porotcovia vás sledujú. Oni vedia, kto bol v tejto kategórii za Slovensko a doteraz nikto nebol. A úprimne, stále sme tá východná Európa,“ realisticky zhodnotil výsledok kapitán tímu.
Pochvaľoval si, že slovenský kuchársky tím, ktorý sa skladal postupne, fungoval perfektne.
„Sme zohratí, nemáme konfliktné typy ľudí,“ povedal s tým, že porota si všímala aj maličkosti. Mimiku kuchárov, to, ako krájajú suroviny, ako sa správajú, či nadávajú.
Nie je to len o chuti a jedle, ale do úvahy sa berie aj hygiena, triedenie odpadu a všetko možné.
„Nezískali sme žiadnu medailu, ale videli sme, zažili sme vysokú gastronómiu sveta. Máme skúsenosti a do budúcna, ak bude dosť síl a chuti niečo vyskúšať a ukázať, tak by sme chceli ísť,“ povedal Peter Krištof.
„Najhlavnejšie bolo stretnutie svetových kuchárov. Vidieť ich prácu. Neodlišujú sa od nás, že by inak krájali či mali inú mentalitu, všetci sme kuchári. No u mnohých vidieť, ako sú profesionálne pripravení, venujú sa tomu dňom i nocou, majú dostatok financií. Napríklad mali dokonca svoj servis. Neviem si predstaviť, ako by som tam doniesol svoj servis, vrátane výdajného pultu... Odpozorovali sme nejaké veci. Máme to odsledované a vieme, čo môžeme spraviť nabudúce a očariť porotcov.“
Trendom je vegetariánstvo
Najbližšie veľké podujatie budú majstrovstvá sveta o dva roky v Luxembursku, o štyri roky bude ďalšia olympiáda.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári